Uppteckning nummer NM-TKU1555

Upptecknare: Jonas Hjalmar Höglund

Socken/stad: Selånger

I en obekant by inom Selångers socken, Medelpad, fanns det för ett sekel sedan en trollgubbe, som av någon anledning blivit ond på en gumma därsammanstädes. En dag hade han ritat av henne på en pappersbit och spikat denna på ladugårdsväggen, varefter han dängt en klubba i skallen på henne.

Hon gick då och sopade golvet i köket och fattade ingenting. Men just som gubben måttade till den henne föreställda tiden, släppte hon kvasten och föll ned på knäna. Gubben slog ytterligare ett slag, och nu blev det käringens död.

S.o.M. Sid. 831.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: KU1555